Het distillatieproces

Een korte geschiedenis voor de liefhebbers

In de oudheid was het distilleren of destilleren verbonden met geheime kennis over de godenwereld en het geloof dat er geestrijke drank bestond die het vermogen had om zelfs doden terug tot leven te brengen. Woorden als levenswater of aqua vit en spiritus verwijzen hier nog steeds naar. De oudste bronnen die gewag maken van distilleertoestellen dateren uit de 3de en 4de eeuw na Chr. En toeval of niet, het zijn vooral vrouwen die zich bezig houden met alchemie, een verzamelnaam voor alles wat men niet kon doorgronden. In de 9de eeuw staan Islamitische wetenschappers aan de basis staan van de moderne chemie. Nauwkeurig wordt een alambiek beschreven. Woorden als alcohol ofwel al-kohl en elixer of al-iksir danken we aan hen.

In de loop van de eeuwen wordt het distillatieproces verfijnd en zijn het met name de monniken in de kloosters die uitgebreide recepturen maken voor hun heilzame kruidenbitters. Dranken op basis van alcohol, zoals Jenever en Gin, waren tot in de 19de eeuw dikwijls de enige medicatie. Niet alleen vanwege de werkzame kruiden, maar ook omdat distillaten door de hoge alcohol geen bacteriën bevatten. In de 19de eeuw wordt ook de kolom stookketel uitgevonden, met meerdere boven elkaar geplaatste schotels. Vanaf nu kan men in één keer zeer zuivere alcohol tot 96,6% verkrijgen. Tegenwoordig geldt voor de meeste distillaten (en likeuren) dat in Europese wetgeving nauwkeurig is vastgelegd hoe het product moet worden gemaakt. Zo mogen Whisky, Calvados, Cognac en Armagnac bijvoorbeeld alleen worden verkregen door dubbele distillatie. 


Distilleren: de kunst van smaak en concentratie

Even terug naar de middelbare school: distilleren is het scheikundige proces waarbij twee of meerdere stoffen door middel van verdamping van elkaar worden gescheiden op basis van een verschil in kookpunt. Ethanol – drinkbare alcohol – heeft een lager kookpunt dan water en verdampt dus als eerste. Zo kunnen we alcohol en water van elkaar scheiden. Iedere distillaat bestaat uit een vergiste basisdrank. Gist zet de aanwezige suikers om in alcohol. Het vergiste fruit of de vergiste granen worden vervolgens gedistilleerd. Fruitdistillaten zijn bijvoorbeeld eau-de-vie, Cognac of grappa. Graandistillaten zijn bijvoorbeeld moutwijn, jenever of whisky. 

In onze Distilleerderij de Bisschopshoeve geldt voor alle basisproducten, dat we alleen de beste, en waar mogelijk, biologisch gecertificeerde ingrediënten gebruiken. Distilleren is immers het concentreren van smaak! De vergiste basisdrank wordt in de distilleerketel verwarmd (gestookt) en de alcohol wordt gescheiden van de basis. Afhankelijk van de wijze van distilleren kunnen we alles in één keer overhalen. Het eindproduct is dan meteen de fijnstook met een alcoholwaarde boven de 70% . We kunnen er ook voor kiezen om in twee keer te distilleren. De eerste stook heet de ruwstook met een alcoholgehalte van ongeveer 35%. De tweede stookronde is dan de fijnstook. Slow distilling is een langzaam en zorgvuldig proces. Het vraagt geduld en aandacht. Dit komt de kwaliteit van onze producten ten goede. Door enkel of dubbel te distilleren bepalen we welke smaakcomponenten we naar voren willen halen. Op deze wijze geven we onze eigen kenmerkende smaak en stijl mee aan onze Ingendael producten. 

Ben je 18 jaar of ouder?

Om toegang tot deze website te krijgen dien je 18 jaar of ouder te zijn.